Fakta om sukker og søde sager
Børn og unge i Danmark indtager op til fem gange så mange søde sager og søde drikke, som der er plads til i en sund kost.


Danmark er det land i verden, hvor befolkningen køber mest slik. Hver dansker køber årligt 6,6 kilo. Når indkøb af chokolade lægges oveni, kommer hver dansker i gennemsnit op på 12,3 kilo slik og chokolade om året.
I perioden fra 2012 til 2018 er salget af sodavand steget med 24 procent til ca. 87 liter årligt for hver eneste dansker.


Børn og unges indtag af slik og chokolade i weekenden er steget med op til 25 procent i perioden 2005-2013.
Læs mere om børn,
sukker og søde sager
Seks ud af 10 børn spiser for meget sukker. Fødevarestyrelsen sætter fokus på børn og unges indtag af sukker – og hvor det ofte går galt.
De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen til en sund kost og livsstil:
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/
Børns sukkervaner – en undersøgelse af sukkerkulturen blandt børnefamilier med 4-12-årige børn.
https://orbit.dtu.dk/ws/files/5507124/Rapport_om_boernssukkervaner.pdf
Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013. Forskningsartikel fra DTU Fødevareinstituttet.
Børn og unges gennemsnitlige indtag af søde sager og søde drikke er op til 3-4 gange højere end det maksimalt anbefalede. Se fakta fra undersøgelsen af 3.000 danske børn og unges kost.
Hvad bør børn spise for at undgå overvægt og forbedre sundheden?
Oversigt over danskernes kostvaner 2011-2013. Her kan man bl.a. læse, at børns kost indeholder ca. 15 procent mere slik og sukker end voksnes kost.
Børn og unge får for meget koffein via energidrikke – selv ved moderat forbrug. Det viser DTU Fødevareinstituttets beregninger af koffeinindtaget blandt 10-35-årige.
Rapport om forbruget af energidrikke i Danmark. En undersøgelse af indtaget blandt 10-35-årige:
Der er det naturlige sukker, og så er der tilsat sukker. Men hvad er egentlig forskellen?
https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/DGA_Cut-Down-On-Added-Sugars.pdf
Søde drikke som sodavand, juice og energidrikke er den største enkeltkilde til tilsat sukker i amerikanernes kost. Og forbruget stiger dramatisk i udviklingslandene, ifølge Harvard School of Public Health.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
En kortlægning af de officielle, danske råd om kost og fysisk aktivitet og en analyse af, hvorvidt der er behov for en opdatering.
Heriblandt info om, hvordan sukker og overvægt øger risikoen for at udvikle visse kræfttyper.
https://www.wcrf.org/sites/default/files/Recommendations.pdf
World Health Organizations guidelines til børn og voksnes sukkerindtag
Fødevarestyrelsens Guide til sundere mad i daginstitutionen. Inkluderer principper for søde sager i daginstitutionen.
Fødevarestyrelsens guide – til sundere mad i skolen og fritidsordningen. Inkluderer principper for søde sager i skolen og fritidsordningen.
Fødevarestyrelsens guide til sundere mad på uddannelsesinstitutionen og arbejdspladsen. Inkluderer principper for søde sager i uddannelsesinstitutionen og arbejdspladsen.
Definitioner
- Søde sager defineres som slik, chokolade, kager (herunder småkager og søde kiks), snackbars (fx müslibar), is, desserter (fx chokolademousse, fromage, risalamande) m.m.
- Søde drikke defineres som sukkersødede og kunstigt sødede drikkevarer som sodavand, saftevand, iste, energidrikke, sportsdrikke m.m.
