Materialer til sundhedsprofessionelle
En stor del af materialerne i projekt ’Er du for sød?’ er udviklet direkte med henblik på at støtte undervisning og vejledning omkring søde sager og søde drikke. De henvender sig til praktikere som fx sundhedsplejersker, tandlæger, tandplejere, skolelærere, forebyggelseskonsulenter, diætister og alle andre, der arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse blandt børn og unge. Materialerne kan bruges samlet eller uafhængigt af hinanden, og kan derfor anvendes i forskellige kommunale indsatser.
Samtaleark
Et samtaleark, som er et værktøj til samtaler med børn om børneliv, det kan bruges af fx sundhedsplejersker. Samtalearket er et visuelt og kronologisk værktøj med syv felter, som dækker over et dagsforløb fra morgen til aften og med et felt for weekend. Baggrundsviden til samtalearken kan findes i undervisningsmaterialet.
Undervisningsmateriale
Et undervisningsmateriale, der gennemgår evidensgrundlaget for anbefalingerne for kost, søde sager og søde drikke, fysisk aktivitet skærmtid og søvn. I undervisningsmaterialet findes viden i både tekst og billeder om bl.a. max-grænser for det søde for børn og unge i forskellige aldersgrupper.
Portionsplade
En portionsplade med genbrugelige klistermærker med billedeksempler på portionsstørrelser for en række forskellige søde sager og drikke. Portionspladen er et redskab til at vise råderummet på en konkret og håndgribelig måde. Den ene side henvender sig til de 4-6 årige, mens den anden henvender sig til de 7-9 årige.
Inspirationsbog
En inspirationsbog med gode råd og idéer og strategier for vaneændringer og konkrete handlemuligheder. Inspirationsbogen viser hvordan du kan blande det søde med det sunde og har bl.a. opslag om hvad søde sager og søde drikke er, hvordan du gør det sunde til noget særligt, og desuden en masse tips fra andre familier.
Plakater
To plakater, der sætter fokus på de søde sager og søde drikke, og med henvisning til projektets digitale læringsunivers, som kan tilgås via ’Er du
for sød?-app’en, som kan hentes i App Store og Google Play.
’Er du for sød?’-app’en
’Er du for sød?’-app’en med et digitalt læringsunivers: ’Det Søde Læringsunivers’, hvor børn og deres forældre kan lære mere om kost og tandsundhed med tilhørende AR-klistermærker.
Film med tips og tricks
Seks korte animationsfilm med gode tips til vaneændringer i hjemmet. Filmene beskriver strategier til at ændre de søde vaner, og giver tips og tricks til, hvordan man fx kan hygge med mindre portioner, hvordan man kan blande det søde med det sunde eller på andre måder kan hygge sig på sundere måder i familien.
Evalueringsrapport
En evalueringsrapport, der præsenterer Hvidovre Sundhedsplejes evaluering af de materialer, de har anvendt i projektet. Rapporten ”Projekt ’Er du for sød?’ Evaluering af materialer” rummer en gennemgang af de enkelte materialer og sundhedsplejens erfaringer med dem og anbefalinger i forhold til fremtidig brug.
Præsentation af SØD-kassen
En præsentation af SØD-kassen i form af en unboxing-video der beskriver kassens indhold.
Monsterspil
Monsterspil er et kortspil for hele familien. Spillet kan spilles på to forskellige måder: ’Jagten på Sødmonsteret’, hvor man skal fange Sødmonsteret ved at sætte sunde fælder op, og ’Sødforklaringer’, hvor I som familie kan finde ud af, hvad der lokker Sødmonsteret frem hjemme hos jer.
Ved eventuelle kommentarer, spørgsmål eller andet kontakt projektleder Anja Biltoft-Jensen: apbj@food.dtu.dk